Learning and Development crafting

de Gabriela HUM, director executiv ATU Consulting

LandD logo final 2

Anul 2018 aduce cu sine un alt proiect marca ATU – proiectul L&D Crafting. Este un proiect dedicat specialiștilor în zona de L&D (learning and development, sau training, sau învățare și dezvoltare), proiect dedicat celor ce doresc să împărtășească și să învețe din bunele practici și, de ce nu, din greșelile din zona L&D în organizații.

Proiectul L&D Crafting își propune să creeze o comunitate a specialiștilor în L&D din Cluj (și nu numai), comunitate care să împărtășească bune practici de L&D din diverse industrii, o comunitate în care oamenii să se țină la curent cu actualitățile în domeniu și să își lărgească perspectivele cu informații, cunoștințe și bune practici din L&D și conexe L&D-ului.

Am fost întrebată când a apărut și la noi acest concept, de L&D. Chiar dacă poate i-am spus altfel, L&D-ul există ca o funcțiune a departamentului de HR, funcțiune care se ocupă de tot ceea ce înseamnă învățare într-o organizație, de la programele de training interne sau oferite de furnizori externi, la proiectele de dezvoltare a carierei și până la proiectele de internship. Este o funcțiune care, în unele companii, este asimilată departamentului de HR, în altele este o funcțiune aparte, uneori chiar un departament de sine stătător sau, în alte organizații, aparține departamentelor tehnice.

De ce L&D Crafting? Ideea a venit de la Job Crafting, un instrument ce permite reenergizarea și redesign-ulul propriului job, oferind angajatului posibilitatea ca, folosind oportunitățile dintr-o organizație și relațiile pe care le are la dispoziție în companie, să integreze în munca sa propriile motivații, puncte tari și pasiuni. La fel ca Job Crafting-ul, ne dorim ca L&D Crafting să devină o comunitate în care specialiștii din zona de L&D să folosească oportunitățile oferite de comunitate pentru a crea design-uri noi de învățare, a energiza procesele de învățare din organizații și a-și adapta proiectele la nevoile specifice ale celor care învață.

Pe parcursul anului 2018 vom avea 12 întâlniri lunare cu teme speciale pentru fiecare întâlnire. Sunt sesiuni de două ore conduse de participanți, informale, asumate de cei care au de împărtășit experiențe pe o tema specifică. Temele au fost alese chiar de către participanți la prima întâlnire din ianuarie 2018. Ne vom opri în fiecare lună asupra unuia dintre subiectele de mai jos:

 1. Dual learning, dual school;
 2. Learning organizations, learning culture;
 3. De la Training la Learning Experience;
 4. Blended learning;
 5. Analiza de nevoi versus evaluarea nevoilor de învățare și dezvoltare;
 6. Buy-in sponsori (cum devin consultant pentru sponsori; cum trec de la problemă, la cauză, la soluție);
 7. Buy-in participanți (schimbarea percepției – training-ul este un câștig în primul rând personal, motivarea pentru învățare);
 8. Transferul în practică;
 9. Cum măsurăm impactul proiectelor de L&D asupra business-ului?;
 10. Proiecte ”așa nu!”;
 11. Story telling, impromptu, improvizație.

Până acum avem peste 50 de specialiști L&D care s-au arătat interesați să facă parte din comunitate, colegi care vin cu experiență din industrii cu reprezentare importantă pe piața de business din Cluj – construcții, IT, zona financiar-bancară, producție, retail și servicii.

Ne dorim ca la final de an să putem spune că acest proiect a fost o călătorie de succes, așa cum spune și Julie Dirksen (expert în strategii de învățare și consultant în designul de training): ”Learning experiences are like journeys. The journey starts where the learning is now, and ends when the learner is successful. The end of the journey isn’t knowing more, it’s doing more.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *